Merrieselectie

Het NWPCS organiseert jaarlijks zeven regionale keuringen, verspreid door heel Nederland, en aan het eind van het keuringsseizoen vindt de Centrale Merriekeuring plaats in Kootwijk.
In het aprilnummer van het Welsh Magazine wordt altijd het vraagprogramma voor de regionale keuringen gepubliceerd met daarbij ook een inschrijfformulier wat gebruikt kan worden om de pony’s in te schrijven voor een keuring naar keuze. Dit vraagprogramma is ook verkrijgbaar via het digitaal loket op deze website.
Tijdens de keuringen wordt er gekeken naar het exterieur en de beweging, en worden de pony’s op kwaliteitsvolgorde geplaatst. Op de regionale keuring worden 1e, 2e en 3e premies uitgereikt, deze premies zijn een aanduiding van de kwaliteit; voor de betere pony’s is het mogelijk om aangewezen te worden voor de Centrale Merriekeuring waar een predikaat (ster, voorlopig keur) verkregen kan worden.
 
Alle merries en ruinen kunnen vanaf driejarige leeftijd vanuit het veulenboek worden ingeschreven in het stamboek, deze stamboekinschrijving vindt plaats tijdens de regionale keuringen. Hierbij is het een vereiste dat de merrie of ruin veterinair gekeurd is door de dierenarts van het NWPCS, en tijdens de keuring minimaal een tweede premie heeft behaald.

Afdeling Midden